7 steg til å bli en klimaaktivist

Vinteren er i endring, og det er viktig at vi, som del av vintersport- og friluftslivet, tar bevisste valg for å ta vare på klimaet og naturen. Derfor har POW utarbeidet syv steg man kan ta for å bli en klimaaktivist!

 

Bli politisk! 

Kanskje det vanskeligste, men dog mest effektivt. Ta kontakt med dine kommunestyre-, fylkesting-, og stortingsrepresentanter og be de sette klima på dagsorden ved å sette en pris på karbon, støtte tiltak som reduserer klimagassutslipp og energiforbruk, og sørge for at fornybar energi blir en erstatning for og ikke et supplement til fossile energikilder. Velg å ta motstand fra kandidater og partier som ikke tar klimaet på alvor. Du kan også: 

 

  1. Send ros til dine politikere når de er progressive på klimasaker
  2. Ansvarliggjør representantene
  3. Delta på åpne hørings- og kommunestyremøter

 

LES DEG OPP!

Sett deg inn i klimapolitikk og tema du brenner for, for fakta og kunnskap er vårt sterkeste våpen! Følg oss på facebook for oppdaterte klimanyheter, og les under for mer: 

 

http://www.miljostatus.no/Tema/Klima/

www.klimatilpasning.no

http://prosjekt.vestforsk.no/trainingforadaptation/nb/ 

http://cicero.uio.no/webnews/index.aspx?id=11131 

http://www.norskklimanettverk.no/ 

 

Finn ditt verktøy!

Vi har alle egenskaper som gjør oss unik i klimakampen, men det er ikke alltid like tydelig. Tenk hva du kan gjøre for å bidra best mulig for å ta vare på klimaet. Kan du bli politisk aktiv? Kan du støtte tekniske endringer og ny infrastruktur i din by? Er du en lærer eller journalist? Inkluder klimavitenskap i pensumet og i dine mediasaker. Er du en aktiv snowboardkjører? Snakk med dine lagkamerater og få de til å engasjere seg. Er du innkjøpssjef? Still strengere klimakrav til anskaffelser. Finn ditt potensiale, og realiser det! 

Snakk ut!

Ikke alle vil høre det, men det er viktig at vi snakker om klimaendringene. Få flere til å bli klimaaktivister og bli med på en klimastreik! Ikke vær redd for å ta ordet – skriv et leserinnlegg eller del viktige innlegg på sosiale medier. Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker bistand!

Snakk med bedrifter

Snakk med dine favorittbedrifter og butikker om hva de gjør for å hindre klimaendringene. Ved å aktivt velge klimabevisste forhandlere og leverandører kan man gjøre en stor forskjell, og bidra til at disse satser ytterligere på miljøvennlige produkter. Spør din egen bedrift om de er dedikert til å ta bærekraftige valg, jobber med likesinnede kunder og leverandører, og produserer varer og tjenester som er miljøvennlige. Spør også om de utnytter bedriftens vekt til å påvirke klimapolitikken. Og er du en bedrift som ønsker å ta steg for å bli mer bærekraftig og redusere deres utslipp, ta kontakt med oss angående POW Pledge. 

Endre dine vaner og spar penger

Gjør alt du kan for å redusere ditt klimagassutslipp! Ta vare på skiutstyret ditt. Kjør bussen. Isoler hjemmet ditt. Installer solcellepaneler. Kjøp heller energismarte apparater og lyspærer. Spis mindre kjøtt. Ta kortere dusjer og ta i bruk din egen drikkeflaske. Se mulighetene rundt deg og bruk nærområdet til ski og turer. Se hvor mye av ditt utslipp du kan redusere med enkle grep i hverdagen  https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx . Andre tips er å: 

  • Skru ned innetemperatur og skru av lys når du forlater rommet 
  • Bytt ut gamle lyspærer med sparepærer 
  • Kortere dusjer og invester i sparedusj 
  • Velg kollektiv, sykkel og gange for å komme deg rundt! 
  • Bruk naturen rundt deg
  • Spis mindre kjøtt og mer fisk og vegetarmat
  • Spis økologisk og kortreist mat etter sesong 

 

Bli med i POW Norge

Summen av fornybar energikilder representerer kun rundt 15% av den totale globale energiforbruken (TFEC). Det brukes mer penger på å subsidiere fossile energibærere enn å støtte fornybar energi, til tross for klimaprognosene. Norge skal gå frem som en ledende klima- og miljønasjon, men Oljefondet har fortsatt 2,5 milliarder kroner investert i kullkraft. Vi kan, og må, gjøre mer. Med din støtte til POW Norge, kan vi samle og mobilisere våre krefter effektivt og ha en enorm slagkraft i klimakampen.