TORMOD GRANHEIM
Alder: 42
Hjemby: Trondheim
Bosted: Oslo / Chamonix
Lokalt skifjell: Chamonix
Nettside: http://www.tormodgranheim.com

Tormod er mannen som først kjørte ned Mount Everests nordside på ski og har senere kjørt ned alle Alpenes topper over 4000 m på ski. I tillegg er han foredragsholder og driver med lederutvikling for blant annet Forsvaret. Tormod ble med i POW Norges RA vinteren 2013 og kort tid etter også med i vårt styre som representant for RA.

Riders Alliance:

TORMOD GRANHEIM

Hvem er du?
Jeg er en skikjører som også jobber med motivasjon og prestasjonsutvikling for forsvaret, idrett, og næringslivet.

Hvorfor er du med i POW?
Jeg vil at alle skal få glede av vinteren, også i fremtiden.

Hva er den største forandringen du har sett de siste årene som er relatert til menneskeskapt klimaforandring?
Jeg har stått på ski i Chamonix i mange år, og hvert eneste år har jeg sett isbreene, og særlig Mer de Glace, krympe.

Hva er en av de mest innovative tiltakene du har sett skianlegg og de tilhørende kommunene implementere for å redusere deres bidrag til klimaendringer?
Et tiltak jeg kjenner er i Hemsedal. De har tilgang til og bruker et vann som ligger ovenfor anlegget for å produsere kunstsnø. Dette betyr at de slipper å pumpe opp vann og produserer derfor snø med mindre krafttilførsel. Mange anlegg ’shaper’ også over terrenget så de slipper å produsere så mye snø som tidligere for å skape gode skiopplevelser for gjestene.

Hvordan kombinerer du livet som aktiv utøver med utenlandsreiser, dyrt utstyr etc. med en mer bærekraftig livsstil?
Jeg jobber med blant annet Bergans som har et veldig omfattende Corporate Social Responsibility program. Bergans tilstreber lang levetid på sine produkter og klimafotavtrykket på deres produkter blir hele tiden vurdert og forbedret.

Hva kan utøvere som deg gjøre for å engasjere folk i miljøsaken?
Vi utøvere kommer nærmere klimaforandringene siden vi er glad i naturen og er veldig mye ute. Vi kan derfor være med på formidle hvor reele klimaproblemene er ved å fortelle om våre erfaringer, som for eksempel krympende isbreer, og kortere skisesong. Det er som regel vanskelig å se og erfare dette for folk flest, men vi utøvere ser det ofte bedre. Mange av oss har til felles at vi er veldig glad i naturen og jo mer vi er ute, jo mer setter vi pris på den. Det at vi kan dele denne kjærligheten til naturen og formidle og overføre dette til andre tror jeg er veldig positivt. Jo flere vi er som er glade i naturen, jo flere er det som ønsker å ta vare på miljøet.