KJERSTI BUAAS
Alder: 34
Hjemby: Trondheim
Bosted: Trondheim og California
Lokalt skifjell: Vassfjellet og Breckenridge i Colorado
Følg Kjersti på: @kjerstibuaas og kjerstibuaas.com

Kjersti har vært utøver på det norske snowboardlandslaget siden 1999 og har blant annet bronse fra OL og X-games. Hun ble med i POWs Riders Alliance før POW Norge ble opprettet og vi har senere fått adoptere henne til vår egen RA.

Riders Alliance:

KJERSTI BUAAS

Hvem er du?
Jeg er ei positiv dame, født og oppvokst i barte-byen Trondheim. Jeg har vært profesjonell snowboardkjører siden 2000 og har vært på landslaget i 18 år. Jeg har vunnet både OL- og XGames-medaljer og konkurrerer fremdeles på toppnivå i grenene Big Air og Slopestyle, og har i år også konkurrert i frikjøringskonkurranser. Har ingen planer om å legge opp enda, fordi jeg gjør det jeg elsker. Jeg brenner for det å ta vare på miljø og helse, og ønsker å være en frontfigur som inspirerer andre til å gjøre det samme.

Hvorfor er du med i POW?
Jeg synes POW er en utrolig bra organisasjon hvor målet er å spre kunnskap om, og inspirere folk og spesielt vintersportsmiljøet, til å bidra i kampen mot klimaendringer. For meg er det viktig å bruke min plattform og rolle som idrettsutøver til å spre dette budskapet videre, slik at blant annet framtidens generasjoner kan få nyte lange vintre i dyp, deilig snø…

Hva er den største forandringen du har sett de siste årene som er relatert til menneskeskapt klimaforandring?
Det er nok at snøen forsvinner og vintrene generelt blir kortere fordi det er varmere. 2015 var rekordvarmt og jeg har sett flere skisentre som har måttet stenge på grunn av for lite snø de siste årene. Dette er trist og for meg er det viktig å tilegne meg kunnskap om hvordan vi både som enkeltpersoner og større grupper kan bidra til å bevare naturens ressurser bedre.

Hva er en av de mest innovative tiltakene du har sett skianlegg og de tilhørende kommunene implementere for å redusere deres bidrag til klimaendringer?
Flere og flere skianlegg tar ansvar og implementerer gode løsninger i sine sentre og i nærmiljøet rundt. Enkelte anlegg, som for eksempel Sierra Tahoe, bruker biodiesel (vegetabilsk olje) i driften av snøkanoner, tråkkemaskiner og alt av tungt maskineri de bruker på fjellet. De har 100% miljøvennlig nedbrytbare produkter i restaurantene og har gratis shuttlebuss fra byen til fjellet. Breckenridge komposterer sitt matavfall og har solcellepanel i enkelte restauranter og lodger. Åre i Sverige serverer økologisk og/eller kortreist mat på flere av sine restauranter både i byen og på fjellet.

Hvordan kombinerer du livet som aktiv utøver med utenlandsreiser, dyrt utstyr etc. med en mer bærekraftig livsstil?
Som aktiv idrettsutøver reiser jeg verden rundt store deler av året, så i forhold til CO2 utslipp er jeg definitivt en del av problemet, men håper det blir mer miljøvennlig å reise i nær framtid. For meg er kunnskap nøkkelen; jeg har sett utallige dokumentarer, lest bøker og vært på seminarer for å lære og forstå. Når jeg forstår mer om “hvordan og hvorfor”, føler meg mer rustet til å ta bevisste valg som jeg kan stå inne for. Jeg velger alltid produkter som har god kvalitet og er produsert på en bærekraftig måte. Jeg spiser veldig lite kjøtt og kaster sjelden mat, og bruker mest økologiske varer fra bondens marked eller det jeg dyrker i hagen selv. Jeg har alltid med drikkeflaske og bestikk når jeg reiser og er på tur, og ser selv hvor stor effekten blir over lengre tid. Plastikk brytes aldri helt ned og ender opp i havet og i fisk og sjødyr, som enten vikler kroppen i plastikkremser eller spiser det.

Jeg har alltid vært veldig glad i å gå på tur og de siste årene har jeg blitt helt hekta på splitboard. Det å ta et avbrekk fra heiskøer og bruke mine egne bein til å komme meg opp på fjellet er utrolig befriende. Som profesjonell snowboardkjører er man selvfølgelig avhengig av at man har bra utstyr, men man trenger ikke usjarmerende mengder med brett og klær per år. Jeg sørger for å ta godt vare på utstyret mitt slik at jeg kan resirkulere det til mine søstre, til bruktmesser eller som giveaways på camper jeg arrangerer. Jeg har vært så heldig å få designe min egen kleslinje i mange år og har siden starten satt krav til å bruke resirkulert/økologisk og/eller fairtrade materiale i min serie. I 2017 kommer min 9’ende signatur-snowboardjakke og bukse, denne gang i samarbeid med det svenske merket Colour Wear. Vi deler mange av de samme verdiene, hvor bærekraftighet står sterkt i fokus. Gjennom slike tiltak, hvor vi tenker kreativt og miljøbevisst i forhold til klesproduksjon, håper jeg å være en del av løsningen for framtiden. Dette er helt nødvendig om skal vi ha tilgang på naturlige ressurser i årene som kommer

Hva kan utøvere som deg gjøre for å engasjere folk i miljøsaken?
Vi kan bruke vår posisjon i idretten og som rollemodeller til å engasjere og informere om hvordan folk kan integrere enkle, dog effektive tiltak for å redusere avfall og utslipp i sin hverdag. Det er mange som ikke vet hva de kan gjøre og kanskje heller ikke tror at det hjelper hva enkeltpersoner gjør. For meg står miljø og helse i fokus og jo mer jeg lærer jo mer lidenskapelig blir jeg rundt hva jeg selv kan gjøre og det å formidle hvordan vi alle kan være en del av løsningen.

I 2013 startet jeg og Chanelle Sladics Community Cup , verdens første “zero waste” snowboard festival. Festivalen har siden blitt arrangert tre ganger i Breckenridge og Keystone med stor suksess, og for oss er dette en gylden mulighet til å sette fokus bade på rekrutering og progresjon av kvinnesnowboard, samt hvordan arrangere bærekraftig arrangementer. Vi har initiativ som bruk av resirkulert papir, elektronisk registrering, kompost og økologisk mat, bruk av lokale dommere og artister og har eget stand-område for non-profits og miljøfokuserte bedrifter. POW er en av våre største samarbeidspartnere og folk kan lære om hva klimaendringer egentlig betyr og hva man kan gjøre for å hjelpe. Vi vet at profesjonelle utøverne er rollemodeller for både barn og voksne, og vi ønsker å inspirere de til å ta miljøbevisste valg i sin hverdag og bruke sin platform til å spre dette viktige budskapet. Våre “goodie bags” inneholder derfor ting som gjenbrukbare flasker, bestikk og tips om hva vi som enkeltpersoner kan gjøre hver dag for å kutte ned på sitt eget utslipp og avfall. I etterkant av arrangementet i 2014 produserte vi en dokumentar som kan ses på ITunes hvor POW har en egen seksjon hvor de viser påkjenningen klimaendring allerede har i skisentre over hele verden. Vi intervjuet alle utøverne og spurte hva de gjør for å beskytte vinteren. Vi håper å være en spire til at større arrangementer, både i og utenfor vintersportsmiljøet, vil integrere miljøtiltak.

Her er link til teaser for filmen: (https://www.youtube.com/watch?v=WhtXhWBpJM4&feature=youtu.be)

I 2016 startet vi PRSNT Performance, som er “camper” basert på aktivitet, helse og bærekraftighet. Vi har innhold som yoga, meditasjon og økologisk/næringsrik vegetarmat, kombinert med aktiviteter som splitboard, seiling, stand up padling, permakultur, klatring og mye mer. Et mål er å inspirere deltakerne til å utforske aktiviteter hvor mennesket selv skaper energien, og hvordan man kan integrere mer miljøbevissthet i sin hverdag. Sjekk ut www.PRSNT.com for mer informasjon og framtidige camper.