MARKUS WEGGE
Alder:
28 år
Hjemby: Hurum
Bosted: Kabelvåg, Lofoten
Lokalt skifjell: Lofotens lekegrind; hav og fjell.

Markus er en gledesspreder bosatt i Lofoten. Han behersker stort sett alt av spenningsfylte idretter, og er kjent fra kinofilmen Bjørnøya og TV-serien Lofotsprell, begge sammen med sine søsken. Markus ble medlem av vår RA i 2015 og er også ambassadør for Infinitum Movement.

Riders Alliance:

MARKUS WEGGE

Hvem er du?
Allsidig kar som er veldig glad i friluftslivet og jobber nå med enslige mindreårige flyktninger her i Lofoten, samt andre små og store prosjekter. I 2013 tilbrakte jeg to måneder på Bjørnøya sammen med brødrene mine, og dette ble til dokumentarfilmen Bjørnøya. Samboer og nylig fått en liten sønn.

Hvorfor er du med i POW?
Jeg syns det er kult at jeg har muligheten til å vise hvordan miljøvern kan inngå i vintersportsammenhengen. Det er viktig at vi vintersportsentusiaster bryr oss og prøver å gjøre vår del, være mer beviste, og hjelpe til med å bevare vinteren.  Og jo flere er med, jo sterkere stiller vi!

Hva er den største forandringen du har sett de siste årene som er relatert til menneskeskapt klimaforandring?
Mindre snø. Det har alltid vært gode og dårlige vintre, men det virker som om det skjer endringer nå. Endring og smelting av Nordpol-isen er noe jeg har sett veldig tydelig. Da vi planla turen til Bjørnøya så vi på iskart for forskjellige år tilbake i tid, for å finne ut når vi kunne dra. Vi så da hvor drastisk mye mindre is det blir hvert år. På Bjørnøya har dette også berørt isbjørnbesøkene. Om isen ikke strekker seg ned dit, er det sjeldent bjørn på øya, noe som har vært situasjonen de ti siste år. Kanskje var det siste bjørnebesøket på øya det året vi var der.

Hva er en av de mest innovative tiltakene du har sett skianlegg og de tilhørende kommunene implementere for å redusere deres bidrag til klimaendringer?
Nå har jeg vært mer i fjellet og i havet enn i skianlegg de senere år, men jeg er glad for å se endringen i Lofotkommunene; fra å være åpne for oljeboring utenfor her, til å se at dette ikke er noe å satse på – fisken og naturen er viktigere. Bra!

Hvordan kombinerer du livet som aktiv utøver med utenlandsreiser, dyrt utstyr etc. med en mer bærekraftig livsstil?
Mye forskjellig! For seks år siden bygget jeg om bilen min så den kun kjøres på brukt frityrolje – så all bilkjøringen, som det fort blir en del av med disse aktivitetene vi er glade i, blir mye mer miljøvennlig. Jeg har faste avtaler med butikker og restauranter her i området, om å få drivstoffet. Jeg kjøper også det meste av utstyr brukt, og jeg ber om feilproduserte og utsorterte varer fra sponsorene mine. Dette er noe sponsorene er veldig med på! Og så reparerer jeg mye av utstyret selv. Jeg prøver også å begrense reisingen min. Hvis jeg først reiser, så prøver jeg å kombinere flere gjøremål på den turen, og å være avsted lengre tid.

Hva kan utøvere som deg gjøre for å engasjere folk i miljøsaken?
Jeg mener at refleksjon er veldig viktig og jeg tror vi utøvere kan skape refleksjon på miljøsaken og klimaforandring. Hvis vi kan få folk til å tenke at de kan gjøre en forskjell på noen områder, tror jeg at vi kan få til en forandring. Dette kan være alt fra å sortere søppel til å ordne fellestransport når man skal ut på tur; alt hjelper! Vær en del av løsningen, og ikke en del av problemet. Og det er her jeg tror at vi i Riders Alliance kan spille en rolle – vi kan gjøre ting som får folk til å tenke. Handling fører til refleksjon og dette kan lede til flere handlinger og til en større forandring. Men det skal også være gøy! Finn glede i miljøvennlighet!