Miljøvettregel #6: Vær rustet mot uventet søppel

Å ha hodet med seg på tur er viktig, også når det kommer til hva du etterlater deg. For eksempel tar det rundt 450 år før en plastflaske som ligger ute brytes ned. Ta med en ekstra pose, eller hold av en lomme i sekken kun til søppel. Ingen liker søppelføre på ski, og et bananskall i sykkelstien kan ødelegge en ellers fin dag. La det eneste du legger igjen være spor i snøen.

Naturen er jo så vakker når den er tom for søppel. Foto: Ragnhild Stamer Ekholt

Marin forsøpling ble fort et hett tema da vi ble vist bilder av fugl og fisk fulle av plastposer, q-tips, paraplyer og bleier. Det antas at det havner 15 tonn søppel i havet hvert eneste minutt og spås at vi i 2050 finner mer plast enn fisk i havet hvis vi fortsetter i samme takt (https://www.nrk.no/natur/xl/eit-evig-hav-av-plast-1.13358850). Søppel på land er en like stor trussel mot natur og dyreliv i tillegg til å være en utfordring for turismen på steder der folk valfarter i hopetall for ville, urørte(?) naturopplevelser. Et eksempel er Lofoten, som opplever en mangedobling av folketallet i turistsesongen på grunn av relativt få faste innbyggere og et stadig økende antall turister (https://www.nrk.no/nordland/soppelet-flyter-i-turistmagnet_-_-lofoten-er-snart-odelagt-1.13602113). Hva er egentlig verdien av en spektakulær topp eller en hvit sandstrand hvis det ligger dopapir under hver stein og matpapir på hver toppvarde? Her er fire tips for sporløs ferdsel:

  1. Jeg tipper du har minst fire-fem lommer på skalljakka di. La en av dem være en søppel-lomme til mat – og sjokoladepapir, appelsinskall eller prislappen på de nye gogglesene du fikk til jul
  2. Dopapir kan brennes så du slipper å ta det med hjem (men vær forsiktig i sommermånedene, hvis det er tørt i terrenget)
  3. Har du campet i terrenget? Ta en siste skikkelig sjekk før du reiser og ta med deg alt fra matemballasje til tannpirkere.
  4. Unngå engangsartikler der du kan. Fordelen med å bruke en skikkelig drikkeflaske fremfor en tom brusflaske, for eksempel, er at den i tillegg til å ha lengre levetid også har en økonomisk verdi som gjør at du mest sannsynlig ikke vil ├óΓé¼┼ôglemme den igjen i lunsjpausen.

 

God naturopplevelse!

 

skrevet av Ragnhild Stamer Ekholt