Miljøvettregel #4: Spis grønt
“Det er viktig å få i seg nok næring på tur. spise grønt er bra både for miljøet og helsa. Reduser kjøttinntaket, og bidra til å minske klimagassutslipp, frigjøre jordbruksareal, begrense avskoging og bidra til en mer dyrevennlig kjøttproduksjon. Husk naturens eget spiskammer når du er på tur, få ting er bedre enn sjølfiska fisk på bålet.”
En gang utpå 2000-tallet skjønte jeg at klimautfordringene handlet om mer enn sparedusj, strømsparing, kildesortering og alt det andre jeg lærte i Blekkulf-klubben. Frem til da hadde det vært såre enkelt – det er jo ingen sak å bytte dusjhode, slå av lyset og kaste søpla i riktig pose. Plutselig holdt det ikke med de tiltakene som egentlig ikke går ut over måten vi lever livene våre på, plutselig måtte vi begynne å ofre noe.
En av de tingene vi ble fortalt vi måtte ofre var kjøttet. Jeg er glad i kjøtt og ble redd, på ordentlig. Ordet ├óΓé¼┼ôvegetarianer gikk fra å være et litt fjernt fenomen, forbeholdt hippier og naturvernforkjempere, til en trussel. Måtte jeg kutte ut juleribba, leverposteien og bacon for å redde jorda? (Ja, selvfølgelig skulle jeg redde jorda)
I følge Cicero sin rapport ├óΓé¼┼ôClimate Footprints of Norwegian Diary and Meat fra 2016 står jordbruket i Norge for omkring 8 % av de samlede klimagassutslippene. 90 % av utslippene knyttet til jordbruk kommer fra husdyrhold. Per 1000 kcal slippes det ut 13,5 kg CO2-ekvivalenter i produksjonen av storfekjøtt. Det er omtrent 15 og 10 ganger så mye klimagasser som for potet og egg, skal vi tro Framtiden i våre henders tabell over klimagassutslipp fra matvarer.
Jeg heier skikkelig på den økende andelen blant oss som har tatt skrittet og kuttet ut kjøttet helt i kostholdet! Det store flertallet spiser likevel kjøtt som aldri før – jeg er tydeligvis ikke alene om å synes et kjøttfritt liv virker uoverkommelig. Derfor er jeg overbevist om at den mest effektive måten å redusere det samlede kjøttkonsumet på, er å ikke blande inn det skumle ordet ├óΓé¼┼ôvegetarianer som for mange skremmer mer enn å motivere. La oss heller tørre å utfordre oss selv til å la kjøttmiddagen være forbeholdt de litt spesielle anledningene. Ikke nøye oss med meatfree monday, men teste ut nye matoppskrifter som ikke inneholder kjøtt flertallet av dagene i uka. Hva med å teste ut vegetaroppskriftene vi i Protect Our Winters har postet gjennom Veggisveko denne uka og be noen venner på middag? Jeg kan garantere at både du og middagsgjestene dine kommer til å like det! Så kan vi heller kose oss litt ekstra med kjøttstykket de gangene det ligger på tallerkenen. Ikke så fryktelig skummelt likevel?
PSST! Resultatet av P3-morgens store vegetarburgertest finner du her: https://p3.no/p3morgens-store-vegetarburgartest-2/
skrevet av Ragnhild Stamer Ekerholt