Miljøvettregel #3: Fiks alt, alltid

“Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det.”

Utstyret kan være med deg på tur i mange år om du tar vare på det og fikser det. Foto: Therese Egge Belgum

Er det ikke ganske typisk at når du har gått i flere timer innover i fjellet, satt opp teltet og gleder deg til noen dager utendørs, at du først da innser at det er hull i Exped liggeunderlaget? Du er kanskje sliten og vil heller bruke kvelden på å lage en god middag på primusen eller bålet, og dette var kanskje det siste du ville bruke kvelden på. Du vil i hvert fall ikke snu og dra hjem igjen. Da kan det være lurt å ha med et repair kit til Exped, lim eller rett og slett gaffateip. Gaffateip funker til det meste. Start med å sjekke etter hull i nærheten av ventilen og dersom det er her hullet befinner seg, kan det fint reddes med litt lim. Hvis ikke hullet var her, bruk en spruteflaske med litt såpevann over hele liggeunderlaget, så skal det i fleste tilfeller dukke opp små bobler fra hullet.

Gaffateip eller gorillateip har etter hvert blitt en god venn av meg. Ved sanking av ved til bålet, er det for eksempel ikke veldig lurt å ha på den tjukkeste dunjakka, for en liten kvist kan fort gi den et hull eller to. Et tips er da å bruke saksen fra førstehjelpsutstyret, klipp kantene runde (slik at det ikke er noen ender som kan løsne) og dekk til hullet, så er det helt i orden igjen. Har du for eksempel revna skallbuksen, kan det også være lurt å legge teip dobbelt, altså på begge sider, så er du sikker på at det holder. Eventuelt kan du bruke en symaskin og sy langs med kanten av hullet i teipen. Dette har også funket fint for min del. Dersom det ikke kan fikses, ta kontakt med produsenten. Det kan være du har rett på reklamasjon og at du fremdeles har garanti på utstyret ditt!

En ting mener jeg helt sikkert og det er at det bare er sjarm med gaffateip og at en ser at utstyret er brukt. Det viser bare at du har hatt mange fine turer og har fine minner å se tilbake på. Alle gaffateipbitene kan bli et “bilde” på alle disse minnene og du kan kanskje fortelle noen historier om de gangene det skjedde rundt bålet. Utstyret er til for å brukes, og istedenfor å kjøpe nytt: fiks alt, alltid. Utstyret kan vare utrolig mange år dersom du fikser det og tar vare på det, i tillegg sparer du mye penger på å ikke kjøpe nytt så fort noe ryker!

skrevet av Therese Egge Belgum