Miljøvettregel #2: Sats på opplevelser, ikke utstyr

“Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytta si. Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år. Fyll sportsboden med gode minner, ikke fancy utstyr. La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre med årets modell av skalljakka. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka.”

Det er ikke utstyret som gjør det fint å være på tur, det er omgivelsene og turfølget. Foto: Therese Egge Belgum.

Jeg ser mange rundt meg kjøpe nye ski omtrent hver sesong. Kanskje en ny skalljakke også. Det er ikke til å legge under en stol at som friluftslivinteressert trenger man mye utstyr, men med fem par ski allerede stående i boden trenger du ikke et par til. Mitt første snowboard hadde jeg i kanskje ti år og da gjorde det faktisk ikke nytta si lengre. Vi er alle mennesker og nytt utstyr er vanlig å skaffe seg. Poenget her er å gjøre det med omhu. Funker det fortsatt, bruk det. Funker det ikke fortsatt, fiks det. Kan det ikke fikses, kjøp i det minste brukt. Jeg har funnet utrolig mange skatter på Tise, Finn.no og i bruktbutikker rundt om, og det er jo så sjarm ved det! Jeg har også begynt å samle på antall gorilla-tape merker på både dunjakka og skallbuksa mi, og det gjør da ikke noe. Du får jo en historie å fortelle venna dine rundt bålet, om da du var mindre smart og stod litt for nærme bålet med dunjakka eller da du spjæret buksa. Les deg også opp på utstyret ditt, en kan unngå mye irritasjon dersom en lærer seg at skalljakke og fjellskoa bør vaskes og impregneres i ny og ne.

Min anbefaling er også å tenke seg godt om før du skaffer deg utstyr. Prøv å unngå impulskjøp fordi du tror du har bruk for noe og at du kommer til å bruke det mer enn hva du virkelig kommer til å gjøre. Har du virkelig bruk for en pulk eller kommer den kun til å bli brukt den ene turen? Hvor ofte bruker du egentlig langrennski, er det kanskje nok med de fjellskia du allerede har stående? Jeg vet ikke om det er jeg som pakker dårlig til tur eller om det bare er at alle andre har mye mindre sovepose enn meg (for min er veldig stor). Men uansett hvor mange døgn jeg sover ute, “fyller” jeg en 100L sekk. De kortere turene, er den selvfølgelig ikke helt full. På dagsturer tar jeg 40L sekken. Jeg trenger ikke en sekk til mellom der og det tror jeg kan gjelde mange flere også. Det kan være likt lurt å låne utstyr av en venn eller nabo om det er noe du mangler, så sparer du både miljøet og lommeboka. Med disse pengene spart, kan du heller satse på opplevelser og for eksempel kjøpe litt ekstra god mat til turen. Ikke glem at en tur ikke er kun for bruk av utstyr, legg merke til stillheten i skogen av de snølagte trærne, roen du føler på og utsikten fra fjelltoppen. Sats på opplevelser, ikke utstyr.

 

skrevet av Therese Egge Belgum