Miljøvettregel #1: Reis mindre, opplev mer

Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. Finn ut hvilke turområder du har i nærheten, og benytt deg av dem. Da blir det enklere å planlegge og gjennomføre turer, og tiden du sparer på reisen kan du bruke på å oppleve, nyte og utforske naturen. Og når du først reiser, reis miljøvennlig.├é┬╗

Kattøyro, en fantastisk topptur ikke langt ifra Sogndal. Foto: Therese Egge Belgum.

Som friluftslivsstudent i Sogndal er jeg utrolig heldig. Jeg har uendelige med fjell og turmuligheter rundt meg på alle kanter, og etter 2,5 år i denne bygda har jeg ikke fått oppdaget halvparten engang. Er det oppkjørt og litt dårlig snø i Sogndalsdalen, har jeg muligheten til å utforske flere turmuligheter i andre daler som Leirdalen, Vigdalen og Jostedalen. Her er det enda flere gode alternativ bare en time unna. Jeg er som sagt, utrolig heldig. Det er ikke alle plasser i Norge som er slik, men mitt tips til andre er; undersøk turmuligheter nær deg også. Det er garantert noe å finne, og om ikke det er rett utenfor døra, er det nok ikke lange kjøreturen unna. Og dersom det er nødvendig å sette seg i bilen og kjøre en liten tur, fyll opp bilen med gode venner eller fremmede som også vil oppleve det samme.

Vinteren i fjor ga oss heldigvis store mengder snø og ikke minst veldig god snø, så hvorfor ikke utnytte denne gode snøen som er kortreist istedenfor å sette seg på fly i flere timer til steder som Japan eller Alaska? Dette sparer miljøet noe enormt og det sparer deg masse tid og penger. Jeg kan garantere at du kan få en like god opplevelse her hjemme i Norge og i ditt nærområde også.

Toppturer på ski, eller i mitt tilfelle snowboard, var ganske ukjent og nytt for meg da jeg først flyttet til Sogndal. Det gikk ikke lang tid før jeg skjønte at dette var utrolig populært og ikke minst, hvorfor folk var så bitt av denne basillen. Min første tur gikk til Svartholten, som er en veldig fin nybegynner tur i Sogndalsdalen. Turen kan holde seg under 30 grader dersom du ønsker det, snøen pleier å være veldig god her og det er ganske åpen og artig skogskjøring. De gangene jeg har vært der, har det omtrent vært pudder til puppene! Ikke langt unna her ligger også Blåfjell og Kambafjell, med start fra skianlegget Hodlekve, og dette er turer som jeg også kan anbefale.

En tur vi hadde i fjor i skolesammenheng, i Vigdalen, er den som står sterkest i minne. Da gikk turen til Kattøyro hvor en kjører en skyggeside som er i le i tillegg, så snøen var rett og slett helt magisk. I tillegg hadde det vært rundt -25 grader natten før, så snøen var utrolig tørr og luftig. Ah, jeg blir fortsatt helt stoka av å tenke på de puddersvingene og at det var strålende sol! For å ikke glemme at det var bare en times kjøretur hjemmefra og at jeg delte øyeblikket med gode venner. Jeg ser virkelig frem til en ny sesong med flere turer i nærområdet og håper virkelig vi er heldige og får mye snø i år også.

 

Som POWs grunnlegger Jeremy Jones sier; man trenger ikke forlate pow for å finne pow.

 

skrevet av Therese Egge Belgum