Klimavennlige julegaver

Hei du som er ute i siste liten, her er noen tips til deg.

Hvit snø, god mat og varme lys som sprer lys i mørket. Julen er vår største – og for mange – beste høytid, full av tradisjoner. Julen startet som en kristen høytid, og har lange tradisjoner med fellesskap, kjærlighet og gavmildhet. I dag handler julen fremdeles om tradisjoner, fellesskap og hygge, men det har også blitt et stort fokus på julegaver. Selv om nordmenn i år ønsker å redusere pengeforbruket på julegaver, er det estimert at nordmenn i gjennomsnitt vil bruke cirka 10 000 kroner på julegaver pr person. Det enorme forbruket i julestria er en stor trussel mot klimaet og snøen vi så gjerne vil se i utenfor stuevinduet.

Det finnes dog noen knep for at du skal kunne nyte julaften med en klimasamvittighet like ren som snøen i luften. Vi har samlet sju tips for klimasmarte julegaver:

 

  • Gi bort opplevelser eller tjenester

Et minne for livet, en hyggelig tur i skogen med kakao og bål, eller en introduksjon til en ny hobby kan være fine gaver å få. få en opplevelse settes ofte stor pris på, og det trenger ikke å ha stor miljøpåvirkning. Hva med å invitere farmor på hjemmelaget middag, gi pappa et gavekort hvor du lover å stryke skjortene hans eller gi en søster eller bror et introduksjonskurs til en ny aktivitet dere kan gjøre sammen?

 

  • Bli enige om at alle skal få ├â┬⌐n gave hver

Avtal med søsken eller venner at dere spleiser slik at alle får kun ├â┬⌐n gave hver. Da har dere muligheten til å gi noe personen har ønsket seg, som du kanskje ikke hadde hatt råd til alene. De fleste vil sette pris på å få en riktig bra gave i stedet for mange små, kanskje unødvendige gaver. Dette gir færre gaver under treet, redusert forbruk og mer glede.

 

  • Halve til deg, halve til et godt formål

Bli enige om at dere skal klimakompensere for julegavene. For eksempel kan man donere penger tilsvarende verdien av julegaven man kjøper, til en miljøorganisasjon, en veldedig organisasjon eller noen som forsker på klima. Sannsynligvis vil forbruket gå ned, samtidig som dere støtter gode formål. To fluer i en smekk!

 

  • Miljøvennlige materialer

Dersom du allerede har listen over julegaver klar eller ønsker å gi vanlige julegaver, kan du se etter gaver som er produsert på en miljøvennlig måte. For eksempel gaver av resirkulert materiale, gaver som er produsert uten miljøgifter, lokalt håndverk eller innovative alternativ som bambustannbørster og risplast som alternativ til vanlig plast. Pakk gjerne inn gavene i resirkulerbart papir. Hva med et fint handlenett i tøy, som kan brukes i stedet for plastposer i mange år?

 

  • Lag julegavene selv

Hjemmelagde julegaver er hyggelig både å lage, gi og få! Strikk votter, hekle en lue eller lag hjemmelaget gløgg eller juleøl, tapp på flasker og gi bort. Prøv å finne økologiske, miljøvennlige materialer å lage gavene av.

 

  • Vintage julegaver

Kjøp secondhand. Flere steder i landet arrangeres bruktmarkeder i månedene før jul, og du kan ofte kjøre kupp! På Finn.no og Jenny Skavlans app Tise kan du også finne brukte og ubrukte skatter. God kvalitet til en god pris. Hva er vel bedre enn at et klesplagg eller en pyntegjenstand kan glede flere mennesker?

 

  • Gi en donasjon

Doner penger til veldedighet i noens navn, og fortell det til dem i et hyggelig kort. Velg noe personen engasjerer seg for, og gi pengene du egentlig tenkte å kjøpe julegaver for. Mange organisasjoner selger også produkter hvor inntektene går til veldedighet eller hjelpearbeid.

Foto: Timme Ellingjord – hvitblikk.com

Hva gir du til en person som har alt? JO, En fantastisk opplevelse!

Fjellsportfestivalen

x2 festivalen

Støtt POW

 

Vi i Protect our winters Norge ønsker dere en riktig god jul med dine kjente og kjære.

kilder: NRO.no, Miljostatus.no