Hva vi gjør etter IPCC-rapporten

Gårdagens nyhetsbilde – med IPCC-rapporten i en salig blanding med statsbudsjettet – fikk meg til å gjøre to ting:

  1. Gå inn å oppgradere medlemskapet mitt på Chooose.
  2. Skrive denne artikkelen og be om politisk endring – og generelt mer common sense.

Hvorfor det? Jo, fordi rapporten stadfestet at verden slik vi liker den – med snø som kommer og smelter; bekker og elver som fylles med vann; vår, sommer og høst som kommer i rett rekkefølge – ikke er en realitet om vi ikke endrer vår adferd, vårt samfunn og verdensøkonomien i en endringstakt og skala verden aldri før har sett maken til.

Brita Staal, styreleder POW.

Rapporten gir et realitetsbilde som tydelig viser at vi allerede ser konsekvensene av 1 grads oppvarming, med økt ekstremvær, økte havnivåer og økt takt på issmelting. Rapporten stadfester at å holde global oppvarming til 1,5 grad, sammenliknet med 2, vil kunne holde planeten innen grensene, og unngå svært utfordrende skader på økosystemene våre, naturens og klimaets balanse, i tillegg til menneskenes helse og velvære. Den gir tydelige retningslinjer til politikere og policymakers om hva som vil kreves fra de folkevalgte for å få til denne verdensdugnaden, og for å nå bærekraftsmålene.
Og ikke minst; den stadfestet at det er krevende – men mulig.

Sol, vind, bølger og batterier kommer til å bryte ned gamle strukturer. Vi kommer til å se disruptive effekter på energisystemene våre, så vel som på økonomien vår. Og vi må ønske det velkommen. For med de skremmende endringene, kommer også innovasjonstakten – og den trengs, for vi må finne metoder for å suge ut all CO2 fra atmosfæren som vi slipper ut – fra og med i dag.

Og hva har dette med meg og deg å gjøre? Hva kan vi gjøre? I tillegg til å selvfølgelig handle, kjøpe, investere og spare bærekraftig? Jo, du kan også følge med på punkt to – for våre folkevalgte har akkurat bevilget 50 millioner kroner til mer oljeleting, og fortsetter å subsidiere oljenæringen. Dette gjøres samtidig som vi vet at 81% av alt utslipp per i dag er fra fossil energi, og vi kan ikke en gang brenne det vi til nå har funnet. Dette stiller ikke bare oss i et lys som en ansvarsløs nasjon, men det er et tydelig tegn på hvordan politikerne våre også setter landets økonomi i fare.

Vi kommer til å se og kjenne innovasjonstakten komme; nye, kortreiste energiformer, gigafabrikker for miljøvennlige transportløsninger, innskrenkning av bruk av nye råvarer, og en kolossal vekst av gjenbruk og resirkulering av eksisterende råvarer. Vi kommer til å se mer skog, mer planter, mer tang og tare, mer sinnssyke prosjekter som setter vår virkelighetsforståelse på hodet. Og det trengs – for vi har bare 12 år igjen.

Løsningene finnes, individuelt så vel som institusjonelt, politisk og strukturelt. Men vi har ikke lengre tid til å peke fingre, vurdere, utrede, eller lure på om vi fortsatt skal gjøre det vi gjorde før – for det er for sent.
Og, vi vet at vi ikke kan gjøre det mer.

Så, kom igjen og gjør noe, du også!

 

Styreleder Brita Staal, POW

 

Les mer: Bli medlem i Protect Our Winters.

Les mer: CHOOOSE – Hvordan du kan redusere Co2-avtrykket ditt på enkel måte.

Les mer: TRINE – revolusjon i solenergi.