Hva du kan gjøre?

Klima er stort og komplekst, men det er også ting du kan gjøre for klimasaken – i tillegg til å engasjere deg politisk. Både i hverdagen og på tur er det mange ting du som enkeltperson kan gjøre for å redusere CO2-avtrykket ditt. Det du gjør, så vel som det du uttrykker, kan dessuten skape store ringvirkninger: velger du kollektivt og vegetarmiddag, er sjansen stor for at også naboen eller turkompisen din vil gjøre det samme. På denne siden finner du en rekke konkrete forslag til hvordan du kan leve mer miljøvennlig.


Mat

POW frivillig Ragnihild – som både har humor og faglig innsikt om klima og mat – på POWs stand under Ungdoms OL 2016

Spis mer grønt og mindre kjøtt

Noe av det enkleste du kan gjøre i hverdagen er å være bevisst på hva du velger å spise. Produksjon av kjøtt, spesielt storfekjøtt, og meieriprodukter er estimert til å stå for minst 18 % av verdens totale klimagassutslipp, altså mer enn all transport til sammen. Det å spise mindre av slike produkter er følgelig noe av det viktigste hver og en av oss kan gjøre for å redusere klimagassutslippene. Beregninger viser at hvis alle nordmenn hadde kuttet ut kjøtt bare ├â┬⌐n dag i uka, ville reduksjonen av skadelige CO2-utslipp vært så mye som i overkant av 500.000 tonn CO2 i året – noe som tilsvarer å fjerne over 200.000 biler fra veiene! Ved å erstatte flere kjøttmiddager i uka med vegetarmat, kan du altså via middagstallerkenen din være med og bidra i kampen for klimaet i stor grad.

POWs vegetartips: Protect Our Winters Norge arrangerer jevnlig vegetaruker├é┬╗ både på Facebook og på hjemmesiden vårr, hvor du finner daglige oppskrifter på vegetarretter til frokost, lunsj og middag. Ta utfordringen og bli med!


Kast mindre mat

Det er også en rekke ting vi forbrukere kan gjøre for å redusere matsvinn:

Hjemme:

  • Se, lukt og/eller smak på maten før du stempler den som dårlig og kaster den! Det meste av mat utenom kjøtt-, fiske- og melkebaserte produkter holder seg som regel lenge over best før├é┬╗-datoen. Et godt eksempel på dette er egg som har stått kjølig. En enkel test man kan bruke for å sjekke om et egg er dårlig, er å legge egget i vann. Hvis det flyter er det dårlig, hvis det synker kan du bruke det.
  • Ta vare på rester og lag restemiddager. Plutselig finner du knallgode kombinasjoner av mat som du aldri trodde kunne passe sammen, og som du bare må servere på neste vennemiddag!
  • Planlegg måltider, og kjøp det du trenger med tanke på hva du har i fra før i stedet for å kjøpe ny mat hver dag.

 

I butikken:

  • Velg mat etter årstid og sesong. Da bidrar du til å begrense energikrevende dyrking (i drivhus), kjøling, frysing, oppbevaring og lang transport av maten.
  • Velg økologiske varer, da disse produseres på en mer miljøvennlig måte enn konvensjonelle varer.
  • Velg varer som snart går ut på dato. Butikkene tvinges til å kaste mer mat hvis vi stadig velger de varene med lengst holdbarhet. Mange matvarer kan som nevnt fortsatt spises selv om datoen har gått ut, så igjen: stol mer på nesen enn på datomerkingen.
  • Ikke legg fra deg kjølevarer i andre butikkhyller når du handler. Da er butikkene pliktig til å kaste varene fordi de ikke vet hvor lenge de har ligget varmt.
  • Ikke klem i stykker frukt og grønt i butikken. Dette kan gjøre at varene blir dårlige og må kastes. Butikkene prøver ofte å forhindre at dette skjer ved å pakke varer inn i plast, slik at dette derfor også kan bidra til mer produksjon av plast og plastavfall.
  • Søk butikker og markeder som bruker lite emballasje og som heller selger varer i løsvekt, som for eksempel mange frukt- og grøntmarkeder. Si i fra til produsenter som du mener bruker unødig mye emballasje.
  • Ikke ta 3 og betal for 2 hvis du ikke trenger det.

På tur:

  • Vi har lett for å kjøpe ferdigmat og engangsartikler når vi skal på tur. Dette bidrar til mer produksjon av emballasje, mer avfall som må håndteres og som i verste fall havner i naturen. Velg derfor alltid turkoppen og turmatsettet når du skal på tur!
  • Lag din egen frokostblanding, grøt eller pannekake-/vaffelrøre hjemme som du kan ta med deg på turen. Kondensert melk, havremelk eller mandelmelk er perfekt å ta med i tillegg for å lage god turmat, og som tåler både varme og lagring.

Oppsummert kan du altså redusere klimagassutslippene dine ved å:

  • Spise plantebasert
  • Velge mat etter årstid og sesong
  • Velge økologiske alternativer
  • Kaste mindre mat og bruke mindre engangsartikler

Forbruk og utstyr

Reduser forbruket ditt og ta godt vare på det du allerede har

Skal klimagassutslippene reduseres, må også forbruket vårt reduseres. Dette trenger ikke være en negativ ting – husk bare hvor mye glede du har fått av alle de tingene du allerede har og hvor mye glede de også kan gi deg i framtiden. Så ta godt vare på tingene dine, og reparer dem når de blir ødelagte. Visste du at mange produsenter reparerer utstyr gratis?

Om du likevel skulle trenge noe nytt eller har ting du ikke trenger, bruk nettsteder og sosiale medier til både å kjøpe og selge brukte klær og utstyr. Det er utrolig mye bra bruktutstyr som ligger ute for salg bare man gidder å lete. Supert både for miljøet og lommeboka!

engangtil

POWs Rider Alliance medlem Kjersti, i en av POWs #engangtil kampanje – med fokus på gjenbruk for en mer klimavennlig livsstil.

Når du først skal kjøpe nytt: kjøp kvalitet og etiske varer

Hver gang du handler er du med på å bestemme hvilke produkter som skal fortsette å produseres. Velg derfor varer hvor produsenten har fokus på gode råvarer fra fornybare kilder, og som arbeider for å begrense mengden miljø- og helseskadelige kjemikalier som brukes i produksjon. Det er selvfølgelig heller ingen uting å se på etikken i det, og etterspørre produksjons- og arbeidsvilkår hos produsenten.

Her bruker Protect Our Winters Norge en egen huskeregel: hvert fjerde år stemmer vi over systematiske endringer, mens hver gang vi bruker Visakortet vårt, stemmer vi over hva slags forbruks- og produksjonssamfunn vi ønsker å ha.

Konkrete tips til miljøvennlige turklær kan du finne her: http://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/slik-kler-du-deg-miljovennlig-pa-tur.html

Tenk også over hva mer du bruker – strømkilder, telefon, forsikring!

Hva mer enn mat, drikke, klær og utstyr er det du forbruker? Har du for eksempel sett på strømregningen din? Alle strømselskaper har i dag alternative abonnementsløsninger for grønn strøm├é┬╗ eller opprinnelsesgaranterte kraftavtaler/opprinnelsesgaranti. Denne typen avtaler skal kunne vise at strømmen kan bli sporet tilbake til et vindkraftverk, et solcelleanlegg eller en annen fornybar energikilde, eller riktigere sagt; at det sources lik mengde strøm fornybart som du har forbrukt. Dette kan med tiden flytte etterspørselen etter fornybar strøm, og tvinge strømselskapene våre ut av de verste kraftavtalene.
Også andre ting; som nettleverandøren, telefonselskapet eller til og med forsikringsordningen din kan være verdt en nærmere titt. Hvordan investerer du sparepengene eller pensjonsfondet ditt? Undersøk hva din leverandør gjør for å ivareta en bærekraftig fremtid.


Panting og resirkulering

├é┬¡Ved å pante sparer du både energi og materialer. Bokser og flasker kan brukes igjen og igjen uten å miste kvaliteten. Bokser som pantes blir til nye bokser, og flasker blir til nye flasker eller andre plastprodukter, som for eksempel en ny fleecegenser (ca. 40 flasker). Ved å pante drikkebokser av aluminium bruker vi 95 % mindre energi enn om vi lager nye, og for hver plastflaske vi panter istedenfor å kaste og lage ny, sparer vi to liter olje. Les mer om fordelene med resirkulering hos vår partner Infinitum Movement.

Så sorter avfallet ditt! Da kan råvarer brukes på nytt, fremfor at vi tar ut mer mineraler eller olje av naturen. Vi sparer da energi og materialer, og slipper forsøpling av naturen.


Reis hjemme – Leik i egen bakgård

Reise

Kutt ned på flyturene og reis mindre, og bytt ut bil med kollektivtransport eller sykkel

Har du tenkt over at du bor i et av verdens vakreste land? Norge har en fantastisk og variert natur, som virkelig er verdt å bli hjemme for.
Så ikke gå over bekken etter vann eller reis over fjellet etter snø – bruk de flotte nærområdene våre. Sunnmørsalpene kan for eksempel by på like flott snø og spektakulær utsikt som de franske alper – og desto mer fjordgløtt!

Det er dessuten ikke alltid nødvendig å komme seg på den høyeste og mest spektakulære toppen for å ha det toppers på tur. Prøv heller å utnytte naturen du har rundt deg og gjør reisen til en del av opplevelsen, på sykkel, til fots, i kajakk eller på ski! Og når du først har kommet deg til en plass, bli der, opplev og utforsk – det har også sjelen din godt av.

 


Engasjer deg!

Engasjer deg!

Vi er alle en del av klimaproblemet, men vi er også alle en del av klimaløsningen. Ved å endre våre holdninger og ved å påvirke menneskene rundt oss, kan vi alle være med å bidra til at konsekvensene av den globale oppvarmingen ikke blir større. Når man stemmer ved kommune- og stortingsvalg er man med og bestemmer hvilken retning man vil at samfunnet skal gå i, men man er også med og stemmer når man for eksempel handler, tar bussen eller liker et innlegg på Facebook. Ta diskusjonen med menneskene rundt deg, og meld deg inn i en veldedig organisasjon. Tenk globalt, handle lokalt. Engasjer deg, det nytter!

Meld deg inn!

Meld deg inn og støtt arbeidet til Protect Our Winters Norge! Jo flere vi er, jo større påvirkningskraft har vi på samfunnet rundt oss. Sammen kan vi beskytte de flotte vintrene våre!

Meld deg inn