Friluftslivorganisasjoner boikotter salgsbonanzaen med beskjeden Kjøp mindre og kjøp brukt – det er bra både for miljøet og din egen lommebok”

Protect Our Winter Norge støtter Grønn Fredag initiativet, en boikott mot ├é┬┤Black Friday├é┬┤ salgsbonanzaen som skjer i hele Norge og resten av verden i slutten av uken. Vi, sammen med DNT Ung og andre organisasjoner, har som mål å oppmuntre folk til og heller reparere gammelt friluftslivutstyr og gi en mulighet til å kjøpe brukt, for å minske vår innvirkning på miljøet.


Black Friday startet i Amerika for at butikkene skulle gå i pluss og få profitt etter Thanksgiving høytiden. Nå har det utviklet seg til å bli en forbrukerisme hvor kjøpere camper utenfor butikkene for å få de beste tilbudene i det de åpner. Ofte ender disse billige, spontane kjøpene ubrukt i skapene fra Amerika til Norge, etterlatt med en miljøbelastning. Det er derfor viktig å tenke seg om flere ganger før du kjøper en ny jakke – dette kan potensielt lede til at mer mikroplast havner i havet, mer fluorkjemikalier havner i elvene våre og mer karbondioksid havner i atmosfæren.

Den andre regelen i Protect Our Winters sine Miljøvettregler; Sats på opplevelser, ikke utstyr, sier nettopp at vi heller burde la utstyret være et håndverk for gode opplevelser, men ha i bakhodet at utsikten på toppen ikke blir bedre av å ha årets nyeste modell av en jakke. Som skikjørere og naturelskere, har vi en plikt til å minske vår negative innvirkning på nettopp den fantastiske naturen vår. Vi oppfordrer til at når en kjøper nye klær eller utstyr, oppsøk de selskapene og butikkene som brenner for bærekraft og lang levetid på produktene sine. Det enkleste vi kan gjøre for å redusere vår innvirkning på miljøet, er å ta vare på det vi allerede eier og holde det i bruk så lenge som mulig. Dette betyr at man ikke blir påvirket av alle de elleville salgene under Black Friday og heller tenker på hvordan man kan reparere jakken som ble kjøpt i fjor, eller kjøpe en jakke som allerede har blitt brukt av en venn.

Vi setter utrolig stor pris på at norske selskaper også er med oss under Grønn Fredag. SGNskis innser den miljømessige betydningen det vil ha for brukerne å bruke deres produkter så lenge som mulig, så de inviterer alle til å delta på Grønn Fredag arrangementet i Sogndal. Her vil en få skiene preppet gratis som gir skiene lengre levetid for enda en vinter, samt at de dropper å senke prisene denne fredagen. ├óΓé¼┼ôPrepp og vedlikehold er viktig for at skiene skal vare lengre, så derfor tilbyr vi gratis prepp til alle som kommer innom sier Bård Basberg i SGNskis. Og vi er ikke de eneste som boikotter. Hagl├â┬╢fs, en svensk produsent av turbekledning, gjør som i fjor og gir overskuddet fra sin Sustainable-Choice kolleksjon til Protect Our Winters i Norge og Sverige. Douchebags, som lager skibagger, donerer 10% av salget av hvite produkter i nettbutikken til POW. Reisebutikken Nomaden gjør noe tilsvarende og donerer 20% av fredagens omsetning til Nordic Ocean Watch (NOW), Natur og Ungdom, Greenpeace eller Fremtiden i Våre Hender. Hvilken organisasjon de donerer til blir valgt gjennom en avstemning blant tilhengerne på Facebook. Revir i Oslo, en nisjebutikk for friluftsutstyr arrangerer bruktmarked, mye likt som det vi gjør sammen med DNT Ung. Northern Playground, en grønn norsk produsent av undertøy, velger å kompensere for sitt produksjonsutslipp ved å gi en pengesum, ikke bare denne fredagen, men hele tiden, for hvert eneste salg på nettsiden, til et treplantningsprosjekt i Afrika. Denne fredagen tripler de dette beløpet og disse trærne vil igjen ta opp Co2. Nettbutikken Bjøddn, som selger selvstrikkede pannebånd, tar også avstand fra Black Friday og går mot strømmen ved å doble prisen i nettbutikken denne fredagen.

 


Grønn Fredag blir arrangert i hele Norge i slutten av uken og gir muligheten til å bytte eller selge brukt utstyr og klær, reparere slitte gjenstander og gjøres oppmerksom på at det finnes alternativ mot det å kjøpe nytt utstyr kun fordi det er på salg.

Vær med oss du også; i Oslo, Sogndal og Bergen på Grønn Fredag og spre det gode budskap: ├é┬┤Kjøp mindre og kjøp brukt – det er bra både for miljøet og din egen lommebok├é┬┤.

 

Detaljer for arrangementene:

Oslo – Friluftshuset kl. 16:00 – 20:00

Sogndal – Dampskipskaia kl. 17:00 – 20:00

Bergen – DNT Ung Bergen kl. 17:00 – 21:00