En annerledes vår

Den siste måneden har vært ekstraordinær, på alle mulig måter. Pandemien COVID-19 nådde Norge. For å begrense smitte ble det den 12. mars innført de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Skoler og barnehager holder stengt, konserter har måttet avlyses, tusenvis har blitt permittert, våre norske grenser er stengt. Flere alpinsentre har stengt for sesongen, DNT-hyttene holder dørene lukket på ubestemt tid, feiringer som bursdager, middagsselskap eller besøk til bestemor og oldemor frarådes på det sterkeste. Norge, som mange andre land, er mer eller mindre i lockdown. Vi gjør alle vårt for å bidra til å redusere smitten og flate ut kurven. Siste tilbakemelding er at tiltakene har gitt positive resultater – men vår felles dugnad er ikke over.

Iløpet av den siste måneden har det florert av superhelter i det norske land. Leger, sykepleier og resten av helsevesenet som gjør sitt beste for å holde oss friske, butikkmedarbeiderne som fyller hyllene til alle døgnets tider, byggeplassene som holder koken og fortsetter på fremtidens infrastrukturprosjekter, kundebehandlere i NAV, varetransport leverandører som sikrer rett-til-døra levering, samt rengjørere og vedlikeholdsmedarbeidere som desinfiserer alt og alle. I krisesituasjoner viser Norge seg på sitt beste. Superheltene florerer, og vi gjør alle vårt for å bidra under krisen.

For oss i Protect Our Winters Norge har den siste måneden vært fylt med refleksjon, valg og ettertanke. For POW, en organisasjon hvor våre medlemmer og vår administrasjon og ambassadører er aktive friluftsmennesker, er våren flittig brukt til å være ute, delta på fjellfestivaler og arrangere egne eventer. Norges ski- og utekultur, og tradisjonen om å gjøre disse aktivitetene sammen, er en av hovedingrediensene i vårt arbeid. Men vi, sammen med resten av POW Europa, har valgt å avlyse alle arrangementer fremover på ubestemt tid for vår felles sikkerhet og solidaritet. Dette er selvfølgelig kjipt og utfordrende, når vi har brukt mye tid og energi på å planlegge arrangementer og kampanjer som skulle lanseres de neste ukene og månedene fremover. Men denne perioden vi befinner oss i nå vil passere, og vi gleder oss til å møte dere igjen, friske og raske, når det er trygt igjen. 

Men mens vi holder oss i ro – både nå i påsken og i tiden fremover, så har vi samlet et par ting du kan gjøre hjemme eller i nærområdet ditt

Gjenoppdag bakgården og nærmiljøet ditt. 

Vi har blitt bedt om å trappe ned reisevirksomheten vår for å redusere smitte, men frisk luft er viktig for å holde hodet og kroppen sunn! Ta med barna ut i hagen og lek med naturen der, ta bena, ski eller sykkelen fatt og utforsk nye deler av ditt nærområde, eller se forslag til nye turer og stier i nærheten på DNTs ut.no. Men ikke glem retningslinjene til FHI – hold avstand fra andre og ikke ta med deg hele venneflokken.

Vær sammen, online

Vi blir bedt om å fysisk holde avstand fra andre, men det behøver ikke å bety at vi distanserer oss sosialt fra venner og familie. Det finnes en haug tjenester for å ha videosamtaler, så koble opp Skype, Facetime, Zoom eller Teams til tv’en og ha en sosial kveld med venner og familie fra sofaen. I tiden vi er i nå kan flere føle seg alene og sårbare, og da er det viktig at vi er der for hverandre. Og om bestefar eller oldemor ikke har en smarttelefon, så ikke glem at telefonen også kan brukes til å ringe med!

Les en god bok

Mer tid inne betyr mer tid til å se på Netflix, eller fordype seg i en bok. Om det er faglig eller skjønnlitteratur som er favoritten, så kan bøker være en form for avkobling og eskapisme fra denne situasjonen vi befinner oss i nå. Om du har noen smårollinger hjemme, hva med denne Det bittelille spøkelset og den store lengselen skrevet av styreleder Brita Staal om klimaspørsmålet satt i et barneperspektiv. Eller sjekk ut noen anbefalinger fra Nikolai Schirmer, medlem av vår Riders Alliance. 

Støtt lokale og små bedrifter

Små bedrifter og oppstartsbedrifter er ekstra sårbare i slike situasjoner. I tillegg til de økonomiske krisepakkene fra regjeringen har vi som forbrukere makt og mulighet til å bidra. Kjøp take-away fra dine lokale restauranter, kjøp gavekort fra lokale småbutikker og sjekk om de har nettbutikk! 

To bedrifter som vi heier på, er våre partnere Revir og Northern Playground. Uten å ta fokus vekk fra alle superheltene som holder samfunnet i gang om dagen er vi også veldig stolte av samarbeidet vårt med Northern Playground som hedrer heltene i øko-systemene våre. Selv om andre ting er i fokus nå, er bia, snøen og vill-laksen livsviktig for å gjøre jorda levbar for mennesker for fremtiden. 

Rydd opp, og fiks klær og utstyr

De fleste har kanskje mer tid tilgjengelig enn tidligere, så se på det som en gyllen mulighet til å få gjort unna ting du kanskje har utsatt! Gå gjennom skapet og boden, og se om det er noe du ikke bruker. Kanskje det kan få et nytt liv, enten med en liten reperasjon – eller kanskje det kan legges ut på Finn eller Tise så noen andre kan få glede av det?