Del bil og utslipp på vei til Fjellsportfestivalen

I Norge står transport for 30% av nasjonale utslipp av klimagasser, og av disse er 60% fra veitrafikk. Altså biler, lastebiler, drosjer og busser. Denne sektoren har økt hele 22% siden 1990, men har det siste året stabilisert seg, takket være biodrivstoff, elektrifisering og mer effektive kjøretøy. Men antallet biler på veiene har allikevel økt. Trenger det å være slik?

Av utslippene fra veitrafikk, har personbiler over halvparten av utslippene. Altså har alle Norges biler mer utslipp en alle Norges busser, lastebiler, varebiler og mopeder til sammen. Dette er mye fordi at personbiler i Norge ofte kun har ├â┬⌐n eller to passasjerer. Faktisk er gjennomsnittsantall passasjerer kun 1,54 per bil. Dermed er det ikke rart at personbilen i Norge har skyhøye utslipp. Gjennomsnittsantall passasjerer på en fylkeskommunal buss med 41 seter er kun 13 passasjerer. Da er det enkel hoderegning å skjønne at å enten fylle opp biler eller busser er godt for både lommebok og planet. I 2017 kjørte nordmenn i personbil 23 131 millioner kilometer med 1,54 personer i bilen, og slapp ut 4,68 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Til sammenligning kunne ├â┬⌐n person i ├â┬⌐n bil kjørt 577 000 ganger rundt jorda langs ekvator. Eller flydd 12 ganger tur-retur Oslo-Tokyo.

Hvor mange skal kjøre til Fjellsportfestivalen i Sogndal i neste uke? Fyll opp bilen, eller ta bussen. Bli med i bildelingsapper, og bli med i samkjøringsgrupper hvor du enten kan gi eller få skyss. Det kan tenkes at av 1300 festivaldeltakere så kommer 3-400 langveisfra. Her mener vi at kommunikasjon er nøkkel, og tilrettelegging. Fjellsportfestivalen stiller med egen festivalbuss til og fra arenaer og aktiviteter, skibussen og løssnøbuss går til og fra Sogndal Skisenter, og må du absolutt ha bil i Sogndal? Jo, da får du 15% rabatt hos Hertz bilutleie ved fremvisning av festivalpass. Alt man kan få til. Pssssst. Det er parkeringsavgift over absolutt hele Sogndal.
• Se her for mer informasjon tilrettelagt av Fjellsportfestivalen https://www.fjellsportfestivalen.no/transport
├óΓé¼┬ó og her for festivalens egen samkjøringsgruppe https://www.facebook.com/groups/502675773564810/,
├óΓé¼┬ó samt. en egen samkjøringsgruppe for Sogndal med over 4000 medlemmer https://www.facebook.com/groups/446838932043333/.

Kilder:
Miljøstatus.no
International Civil Aviation Organization
Statistisk Sentralbyrå
Transportøkonomisk institutt